Intimni mikroambijent

arhitektonski ured Abstracto studio
projekt Kućice za odmor, Plitvice, Holiday Resort, Grabovac, Hrvatska

 

Plitvice Holiday Resort nalazi se u neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, točnije 10 km od ulaska u nacionalni park iz smjera Karlovca. Prilazeći državnom cestom D1 otvara se pogled na recepciju i restoran turističkog naselja, a smještajni kapaciteti ostaju skriveni u unutrašnjosti naselja.


Ulaskom u turističko naselje, sramežljivo se u procjepu između dva postojeća objekta pojavljuju strukture unutar šume. Put vas vodi na pješački most s kojeg se pruža najbolji pogled na cijelu zonu. Mostom se povezuje cijelo turističko naselje; postao je mjesto susreta i interakcije prije silaska i ulaska u intimni mikroambijent.

 

Zona je podijeljena na dvije veće cjeline koje su naglašene različitim tipom smještaja. 

 

istočne strane mosta nalazi se umjetno jezero oko kojeg je smješteno 9 prizemnih kućica. Dio kućica nalazi se uz samo jezero pri čemu njihove terase lebde iznad jezera, a dio je smješten u šumi, ponad jezera, u intimnijoj zoni s pogledom na jezero. Kućice su zamišljene kao dvokrevetne sobe s kupaonicama. Uz jezero su formirane i dvije plaže – plaža s oblucima za postupan ulazak u vodu i jedna drvena platforma iznad jezera. Jezero je osmišljeno kao prirodni bazen, prvi izveden u Hrvatskoj, u kojem biljke i mikroorganizmi pročišćavaju vodu i održavaju je bistrom i pogodnom za kupanje.