Stari kamen, nova kuća

autori Tuñón Arquitectos
projekt Kamena kuća, Cáceres, Španjolska
 
 

Cáceres je slojevit grad čija je povijesna jezgra izgrađena kao aglomeracija prekrasnih građevina – palača i crkava, od kojih je većina obložena granitom toplijih nijansi, s karakterističnim fasadama. Nakon građanskog rata, službeni restauratori režima otkrili su snažnu ekspresivnost zidova od kvarcnog kamena koji su izblijedili i odlučili su nametnuti disciplinu kojom se zahtijevala ekspresionistička estetika temeljena na tim odlomljenim zidovima, gotovo gigantskom kvarcnom kamenju i vapnenoj žbuci. Neobična odluka koju je donijela nekolicina ljudi, tijekom godina postala je gotovo nestvarni simbol raspoznavanja prekrasnog grada pokrajine Extremadure.

 

U tom zagonetnom okruženju, na temeljima triju građevina koje pripadaju različitim razdobljima, prije sedam godina izgradili smo kompleks s restoranom i hotelom, Relais Chateaux Atrio. Kako bismo to ostvarili, morali smo, uz značajan osobni doprinos, ponovno osposobiti postojeće stare zidove, donijevši tako na svijet novo živo biće koje je, baš poput raka pustinjaka, sposobno za prilagodbu u kamenoj ljusci druge životinje.

 

I kako to obično biva s pisanim djelima, jedan projekt vodi do sljedećega... Godinama kasnije, jedan od vlasnika tvrtke koja je dobavila bijeli beton za hotel Atrio, povjerio nam je izgradnju svoje obiteljske kuće. Radilo se o obrazovanoj i optimističnoj osobi koja nam je predstavila koncept za svoj novi projekt: Želimo kuću u kojoj, kad smo vani imamo želju biti unutra... i kada smo unutra, imamo nezaustavljivu potrebu da izađemo. S ovim neobičnim konceptom kao polazišnom točkom projekta započeli smo izgradnju kuće u jednom od rijetkih generičnih stambenih naselja koja se nalaze u okolici Cáceresa.