19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024

 

16/05/2024

19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024

Odjeci modernizma

od 30. svibnja do 29. lipnja 2024. godine

Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 bit će održano od 30. svibnja do 29. lipnja u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je “Odjeci modernizma” koja se bavi pitanjima odnosa suvremene arhitekture  i modernizma, poukama i razmjenama projektantskih iskustava u sferi urbanizma, arhitekture, dizajna i na primjerima  realiziranih objekata (Sava centar, BIGZ), koji pripremaju otvaranja u 2024. godini,  a dio su  kulturnog nasljeđa modernističkog pokreta  grada Beograda. U okviru BINA programa posebna pažnja će se ove godine pokloniti modernističkom periodu arhitekta i profesora Milana Zlokovića (1898-1965).  

Devetnaesta BINA bit će otvorena 30. svibnja u 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje”, koja za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje suvremenim uvjetima života, uz očuvanje vrijednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana. Ova izložba posvećena je djelu Milana Zlokovića i osmišljena u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković, a ujedno će biti najava i konstitutivni dio velikog obilježavanja 60. godina od smrti arhitekte, koja se priprema u SANU 2025. godine.

U izložbenom programu bit će otvoreno još pet izložbi. Međunarodna izložba suvremenog stanovanja “HOUSING 23”, u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja je peta smotra aktualnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest suvremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja, u prostoru Kluba RTS-a.

Tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” mladih arhitekata predstavit će rad Addicted Design Studija iz Kragujevca - Natalije Bogdanović i Alekse Đurića, i bavit će se problematiziranjem pitanja samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na osobnom narativu, i opredjeljenju da se ta profesija prakticira u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regije, koja posljednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, dok će video izložba “Nagrade i konkursi (2023-2024)” predstaviti godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonske i urbanističke konkurse u periodu travanj 2023. – svibanj 2024. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda.

Saradnja BINE i internacionalne platforme LINA, bit će predstavljena kroz izložbu “Razumeti kako grad raste” nastalu u okviru istoimenog rezidencijalnog programa, kada je desetoro LINA rezidenata upoznavalo život na Novom Beogradu i Bežaniji.

Tradicionalni Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” će se održati u Sava centru i predstavlja seriju predavanja za profesionalce, s ciljem razmjene ideja i informacija iz oblasti projektiranja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda. Posebna pažnja će biti posvećena obilasku objekta, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primijenjenim novim tehnološkim rješenjima, materijalima i detaljima izvođenja. Predstavnici građevinske industrije će kroz kratka predavanja upoznati kolege sa najnovijim dostignućima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogućnostima primjene proizvoda.

Za više informacija posjetite https://bina.rs/

BINA program se zatvara događajem i dodjelom nagrada i  priznanja DAB-a za Arhitektonski događaj godine 2023!

Vidimo se na BINA!