VEČERI U ORISU: IVAN JURETIĆ ARHITEKTONSKA GERILA U HRVATSKIM PLANINAMA

 

28/11/2023

U ponedjeljak, 4. prosinca 2023., s početkom u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Ulica Kralja Držislava 3, Zagreb) nastavljamo cjelogodišnji serijal događanja - VEČERI U ORISU.

Večeri u Orisu je projekt koji obuhvaća panel rasprave, razgovore, predavanja arhitekata, ali i autora sa drugih polja stvaralaštva - znanstvenika, umjetnika, književnika, glazbenika te drugih zanimljivih predavača. Ovim projektom Oris Kuća arhitekture želi svim generacijama pružiti mogućnost za kulturno, produktivno i kreativno druženje, koje nam ponekad uistinu nedostaje.

Ivan Juretić rođen je u Rijeci. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani u klasi profesora Janeza Suhadolca gdje je diplomirao 2005. godine. Poslijediplomski studij završava u Milanu na Istituto Europeo di Design iz industrijskog dizajna. U sklopu studijskih i izvan studijskih aktivnosti u svojoj radionici dizajnirao je i izradio veliki broj originalnih modela i raznih prototipova. Uz povremeno arhitektonsko projektiranje, bavi se restauracijom i obnovom kulturne baštine.

Značajan fokus njegovog arhitektonskog opusa je obnova i izgradnja objekata na udaljenim lokacijama u planinama i zaštićenim područjima prirode, o čemu će biti riječ na predavanju.

„Prikazat ćemo 5-6 arhitektonskih realizacija koje su ostvarene pod mojim vodstvom u hrvatskim planinama u proteklih nekoliko godina. Naglasak će biti na izazove i problematiku koje rad na ovoj iznimnoj arhitektonskoj tipologiji podrazumijeva, ljude koji su u tome sudjelovali i pomagali, o osjetljivoj kulturi voluntarizma i planinarstvu.

Dotaknut ćemo se Rossijeve kolibe, Ždrila i Šugarske dulibe na Velebitu, planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama, Izvaljenog jaja u gnijezdu na Učki, planinarskog doma na Hahliću, Snježniku, Risnjaku i Zavižanu...“

- Ivan Juretić

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vina.

Ulaz na predavanje je besplatan.