Večeri u Orisu: Studio 3LHD Park kneževa - stanovanje u gradu

18/04/2024

Pridružite nam se u utorak, 23. travnja 2024. u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) na predavanju Večeri u Orisu: PARK KNEŽEVA - STANOVANJE U GRADU.

Govornici: Saša Begović, Studio 3LHD, Saša Bradić, NMPB Architekten, Neven Mikec, VMD Model, Irena Kolega, Dionaea vrtovi

Moderatori predavanja: Ivana Ergić, Af Zagreb, predstojnica Kabineta za Stanovanje, Maroje Mrduljaš, Af Zagreb, kustos i kritičar arhitekture i dizajna

O projektu:

Park Kneževa pješačkim prolazom povezuje Branimirovu i Borninu ulicu i omogućuje pristup stambenim i javnim sadržajima u svojoj unutrašnjosti, podižući tako kvalitetu stanovanja cijelom susjedstvu. Unutar bloka smještene su tlocrtno i visinski razvedene zgrade okružene parkom, čiji su volumeni u interakciji s blokovskim zelenilom. Sadržajno objedinjuje nekoliko tipologija: stanovanje, poslovne prostore i urbani park.
Projekt se nalazi u tipičnom bloku zagrebačkog Donjeg Grada, u blizini željezničke pruge, omeđen Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyevom ulicom. Riječ je o prostoru stambeno-industrijskog bloka bivše tvornice Nada Dimić i tvornice Penkala. Od zatvaranja tvornica 1990-ih, zgrade u zoni između dviju ulica su dotrajale i uklonjene. Time je stvoren veliki prazan prostor u samom središtu grada koji je omogućio kvalitetnu urbanističko-arhitektonsku intervenciju.
Analiza zagrebačke tradicije donjogradskih blokova, javnih prolaza koji su uvijek prisutni u njima, visokih zgrada i zelenila unutar blokova rezultirala je konceptom zelenog urbanog bloka. Kvaliteta zagrebačke blokovske strukture u središtu grada, koja je inspirirala projekt, omogućuje kvalitetan urbani život, jedinstven životni stil i kulturne mogućnosti unutar visoke urbane gustoće.
Projekt uključuje nekoliko različitih tipologija stanovanja. Dvoetažne kuće u nizu s predvrtom (tzv. townhouse) u mirnoj unutrašnjosti omogućuju vrlo kvalitetan život u dodiru s terenom. Tu su i stanovi s većim terasama koje povećavaju kvalitetu života na otvorenom, stanovi s velikim lođama, s pogledom na grad, te najveći stanovi na zadnjem katu, s terasama i pogledom na cijeli Zagreb.
Jedan od posebnosti i dodatnih sadržaja u bloku je i dječji vrtić. Zgrada vrtića je izvedena kao poseban paviljonski objekt, u cijelosti izgrađen od drveta.

Studio 3LHD:

3LHD je usmjeren na integraciju različitih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. Uz suvremen pristup arhitekturi svako se pitanje rješava kroz suradnju, znanje i iskustvo tima i suradnika iz različitih struka.
Projekti poput Mosta hrvatskih branitelja, hrvatskih paviljona na EXPO-u u Japanu i Španjolskoj, Rive u Splitu, sportske dvorane Bale, Zagrebačkog plesnog centra, Centra Zamet, Hotela Lone, Hotela LN Garden u Kini, Grand Park Hotela Rovinj, Kampusa Rimac i Karlovačkog slatkovodnog akvarija afirmirali su Studio ne samo u stručnim krugovima već i u širem krugu domaće i strane javnosti. 3LHD je za svoj rad primio niz domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vina!

Ulaz na predavanje je slobodan.

GLAVNI SPONZORI

 

 

 

SPONZORI