Inovativni potencijal turizma

arhitekti Ostanek Prekovič Arhitektura
projekt Apartmani Ortenia, Podčetrtek, Štajerska, Slovenija
napisale Ana Struna Bregar, Lenka Kavčić

PDF Download: Klikni ovdje.
 

U Podčetrtku u stara vremena, pralje su prirodnu termalnu vodu upotrebljavale za pranje rublja. Početkom prošlog stoljeća vodu su počeli koristiti u zdravstvene svrhe. Tek 50-ih godina, na poticaj lokalnog župnika, provedena je analiza vode pa su dokazana njena ljekovita mineralna svojstva. Nakon povećanja i produbljenja vodenih bušotina, 1966. godine izgrađen je prvi drveni bazen. Deset godina kasnije izgrađeni su prvi hotel i vanjsko kupalište; uskoro su slijedili apartmani turističkog naselja. Podčetrtek danas spada u turistički najrazvijenije općine u Sloveniji. Pored termalnih kupališta, nedirnute prirode, bogate kulturne baštine, odličnog kulinarstva i vinogradarstva, mjesto je sve više prepoznatljivo po kvalitetnoj suvremenoj arhitekturi. Lokalni političari, hotelijeri i privatni iznajmljivači prepoznali su u suvremenoj arhitekturi inovativni potencijal koji može bitno doprinijeti unapređenju turističke ponude, tržišnom položaju pojedinačnog turističkog poduzetnika i cjelovitosti vizualne pojavnosti destinacije.

 

Eko apartmani Ortenia spadaju među prve ekološki građene apartmane u Sloveniji. Privatni investitor eko apartmana Ortenia svoju je ponudu uključio u postojeće turističko odredište. Već samo opredjeljenje za suvremenu održivu arhitekturu zahtijevalo je otvorenost i smionost. Prednosti principa održivosti koriste u svim segmentima svog djelovanja. Suvremeni kvalitetni arhitektonski projekt otvara destinaciji dodatne mogućnosti na svim razinama djelovanja – pri realizaciji poslovnog koncepta, kao alat za oblikovanje snažnog branda, kao način organizacije poslovanja te kao način komunikacije s javnošću. Kvalitetno realiziran, cjelovit projekt također ukazuje na želje i napore arhitektica za ostvarivanjem projekta veće vrijednosti. Iz osobnog iskustva boravka u apartmanima možemo potvrditi da im je to zaista uspjelo i u suradnji sa svim izvođačima.

 

Središnji princip, kako pri planiranju i izgradnji tako i danas u operativi, bio je u najvećoj mogućoj mjeri uzimanje u obzir principa održivosti. Apartmani su izgrađeni prirodnim, zdravim materijalima. Potpuno zastakljene južne i sjeverne stijene apartmana iskorištavaju sve prednosti prirodnog osvjetljenja. Za grijanje i hlađenje koriste se obnovljivi izvori energije te je tako reducirana uporaba primarne energije, što jamči niske troškove održavanja i pogona u tijeku predvidljivog životnog ciklusa zgrade. Sve to osigurava da se korisnici – gosti i zaposlenici – dobro osjećaju. Za svoju kvalitetnu arhitekturu i održivu izgradnju projekt je 2014. godine bio nagrađen najvažnijom slovenskom nacionalnom nagradom za održivu izgradnju – Zeleni svinčnik (Zelena olovka), koju dodjeljuje Komora za arhitekturu i prostor.

 

Apartmani se nalaze na zahtjevnoj mikrolokaciji, na uzdignutoj južnoj padini naselja odakle se otvaraju fascinantni vidici na brežuljak s dvorcem i na seosko naselje. Strmi teren također je odredio formu i način oblikovanja volumena cjelovitog objekta. Sjeverna strana zgrade, gdje se nalazi pristup i parkiralište, dvovisinska je, dok je južna strana s vrtom prizemna. Donji dio objekta djelomično je ukopan i izveden u betonu. U tom se dijelu nalaze recepcija, restoran, fitness dvorana s masažom, sauna, stubišta, višenamjenski prostor i strojarnica. Gornji, sjeverni izbočeni dio objekta, izveden je u drvenim okvirima bez čeličnih nosivih elemenata. Tvore ga tri odvojena volumena lomljenog oblika, koji cjeloviti kompleks artikuliraju u mjerilu izvorne seoske izgradnje. Tako tri odvojena lebdeća volumena djeluju manji nego što jesu te se unatoč geometrijskom obliku krovova i zidova sjedinjuju s okolinom. U svakom od tri volumena smještena su po dva apartmana – studija, čije su južne i sjeverne fasade u potpunosti zastakljene. Na južnoj se strani gosti mogu radovati intimnom vrtu, a na sjevernoj strani pruža se čaroban pogled na dvorac. Ti pogledi s ogromnih prozora daju gostu osjećaj da boravi sred divljeg vrta ili da lebdi iznad sela.

 

U lječilišnom mjestu, korištenje prirodnih materijala za zgradu, namještaj, tekstil i kozmetiku, logični je izbor. Izolacijski materijal je od vlakana celuloze, fasadna obloga je od drveta; iznutra glinena žbuka služi regulaciji klime unutarnjih prostorija, koje tako dobivaju miris zemlje. Gosti ne zapažaju uporabu obnovljivih izvora energije, ali oni su od ključnog značenja za sistematično održavanje niskih troškova korištenja objekta. Za grijanje vode i prostorija rabi se voda iz dubine od 80 metara. Uz kuću se nalazi sabirač kišnice s krovova, koja se upotrebljava za ispiranje sanitarija i zalijevanje vanjskih površina. Cjelokupan namještaj izrađen je od masivne, neobrađene, nauljene hrastovine i bukovine slovenskog proizvođača. Sve korištene tkanine su od prirodnog materijala; ručnici, posteljina i ogrtači za kupanje izrađeni su od ekološkog pamuka. Također, sredstva za čišćenje prostorija i kozmetika za goste potječu iz ekoloških izvora. To su na prvi pogled nevažni i nevidljivi detalji, ali oni snažno utječu na ugodu boravka.

 

Kvalitetna arhitektura osigurava dobro osjećanje s produženim djelovanjem; pojačava cjeloviti izgled turističkog mjesta i zastupa njegovu konkurentnu prednost. Privlačno koncipirani i opremljeni prostori izražavaju sveobuhvatnu viziju projekta: prije svega težnju za zadovoljstvom svih uključenih u projekt te za maksimalnom ugodom gostiju.

 

Suvremena arhitektura u Podčetrtku dokazuje da kvalitetna arhitektura bitno utječe na život lokalnog stanovništva. Svojom pojavnošću oblikuje njihov životni prostor, obrazuje i naglašava kulturne vrijednosti te stoga utječe na doživljaj turista; tako mnogo pridonosi gospodarskom rastu i uspjehu ove turističke destinacije.