Tradicija i nova tehnologija

arhitekti Kengo Kuma & Associates
projekt Eksperimentalna kuća Meme, Taiki-cho, Hiroo-gun, Hokkaiddo, Japan

PDF Download: Klikni ovdje.
 

Bili smo zaduženi za prvu eksperimentalnu kuću, a u procesu projektiranja referirali smo se na chise, tradicionalan način stanovanja naroda Ainu. Za chise je karakteristično da je ‘kuća od trave’ i ‘kuća od zemlje’. Dok su na Honshuu (glavnom otoku) privatne kuće uglavnom ‘kuće od drva’ ili ‘kuće od zemljanog zida’, chise je izrazito ‘kuća od trave’ jer su krov i zid u cijelosti pokriveni trskom ili bambusovom travom radi postizanja toplinsko-izolacijskih svojstava. Na Honshuu se pod podiže radi ventilacije kako bi se obranio od vlage, a u chiseu rogožinu prostiru izravno na zemlju, u središtu podižu ognjište i cijele godine ne dopuštaju da se vatra ugasi. Temeljna je zamisao chisea, ‘kuće od zemlje’, da se na taj način nastavi zagrijavati zemlja te povrati toplina koju ona zrači.

 

Presjek kuće strukturiran je na sljedeći način: drveni okvir od japanskog ariša omotali smo membranskim materijalom od poliestera s fluorougljičnim premazom. Unutarnji dio je prekriven uklonjivom membranom tkanine od staklenih vlakana. Između dvije membrane umetnut je poliesterski izolator od recikliranih PET boca kroz koji prodire svjetlo. Ovakav sastav temelji se na zamisli da se konvekcijom zraka između slojeva unutrašnjost kuće zbog cirkulacije može održavati ugodnom.

 

Izolaciju ne tretiramo samo u sklopu debljine toplinsko-izolacijskog materijala, što je bio tipičan stav statičkog inženjerstva dvadesetoga stoljeća. Cilj nam je zamijeniti ga dinamičkim inženjerstvom zaštite okoliša za ovo doba. To što smo iskoristili zračenje topline s tla je dio toga koncepta. Zimi ovdje provjereno možete provesti nekoliko dana bez korištenja podnog grijanja. Drugi razlog zašto smo kuću pokrili membranskim materijalom je naša čežnja za životom okruženim prirodnim svjetlom, kao da ste omotani dnevnim svjetlom usred travnjaka. Ne oslanjajući se ni na kakav sustav rasvjete, jednostavno ustajete kad se razdani, a na počinak idete kad se smrači – očekujemo da vam ova membranska kuća omogući život usklađen s ritmom prirode.

 

U jednom dijelu kuće ugrađen je drveni izolirani prozorski okvir koji je izveden izvan membrane. Radi se o novom uređaju koji nadzire životni okoliš kuće mijenjanjem različitih vrsta okvira. Isto tako, sve tkanine od staklenih vlakana u unutrašnjosti mogu se ukloniti pa tako možemo nastaviti s mnogim vrstama okolišnog eksperimenta.