Svijetla oaza

arhitekt Ryue Nishizawa
projekt Vrt i kuća, Tokijo, Japan

PDF Download: Klikni ovdje.
 

Ova je kuća, u gusto naseljenoj četvrti sa stambenim višekatnicama i poslovnim zgradama, novi dom dvaju žena koje se bave izdavačkim poslom, a žele živjeti u povijesnom okruženju. Izričito su zahtijevale da kuća sadržava ured, zajednički životni prostor, privatnu sobu za svaku od njih, gostinjsku sobu i kupaonicu. Stekao sam dojam da je program negdje između ureda, stambenog prostora i spavaonice. Parcela je izuzetno mali pravokutnik veličine 8x4 metara. S desne i lijeve strane kuće te s druge strane ulice nalaze se zgrade više od 30 metara koje nisu nimalo uvučene, zbog čega se čini da je kuća smještena u maloj mračnoj dolini i okružena golemim zdanjima.

 

Sluteći da bi zgrada sa standardnim okvirima zidova rezultirala sužavanjem ionako uskog iskoristivog prostora lokacije, pokušao sam iznaći mogućnost da podignem zgradu alternativnom metodom. Na koncu sam se odlučio za konstrukciju s vertikalnim slojem vodoravnih ploča čime bih stvorio zgradu bez zidova. Na svakom se katu nalaze vrt i jedna prostorija – svaka soba, bez obzira radi li se o dnevnoj sobi, privatnoj sobi ili kupaonici, ima vlastiti vrt tako da stanarke mogu izaći van i osjetiti povjetarac, čitati knjigu ili se navečer ohladiti uživajući u otvorenom okruženju u svom svakodnevnom životu.

 

Svaka prostorija je manja od ploče, što omogućava slobodu u određivanju odnosa između prostorije i vrta, neovisno o katu. Cijelo zdanje je prozirna zgrada bez zidova, osmišljena tako da omogući sunčevo svjetlo što je više moguće, unatoč mračnoj lokaciji. Osjetit ćete životnu radost dok se penjete kroz svijetli, prozračni dom, smješten na izuzetnoj lokaciji u gustom urbanom tkivu.