Predavanje Wojciecha Czaje: „Žene (z)grade grad”

25/02/2022

Predavanje Wojciecha Czaje

„Žene (z)grade grad”

Grad promatran ženskim očima

   

   

U utorak 1. ožujka 2022. u 18 sati u prostorima Oris Kuće arhitekture u Ulici kralja Držislava 3 u Zagrebu, austrijski arhitekt i novinar Wojciech Czaja održat će predavanje „Žene (z)grade grad”, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu. Izlaganje je na engleskom jeziku.

U gradovima će 2030. godine živjeti i raditi 2,5 milijarde žena. S obzirom na to da su današnje gradove pretežno oblikovali i gradili muškarci, nameće se važno pitanje: kakva je budućnost grada iz ženske perspektive? U kojoj je mjeri grad budućnosti osmišljen po željama i potrebama žena, ali i nas sviju? I koju ulogu u tome imaju arhitektice, urbanistice i graditeljice?

Tim se pitanjima bave Wojciech Czaja i njegove kolegice Katja Schechtner, Sabina Riss i Anne Wunderlich u svojoj knjizi, kao i na održanoj izložbi te simpoziju o značajnim doprinosima žena koje su obilježile današnji urbani prostor. U svom izlaganju, Czaja obrađuje odabrane primjere radova arhitektica poput Zahe Hadid ili Marjetice Potrč, a dotaknut će se i planski osmišljene urbanističke i stambene politike novijih naselja grada Beča.

U skladu s važećim epidemiološkim propisima, broj posjetitelja ograničen je na 50, uz obvezno predočenje COVID potvrde.

Izlaganje se nastavlja na otvorenje druge putujuće izložbe istog autora, „Almost“, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu istoga dana u 12 sati, koja se postavlja uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i u suradnji s Austrijskom knjižnicom u Zagrebu.

O izlagaču:

Wojciech Czaja je studirao arhitekturu, a radi kao novinar i autor na poljima arhitekture, nekretnina i urbanih kultura. Piše za austrijski dnevni list Der Standard, kao i za arhitektonske časopise u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te predaje na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i Umjetničkom sveučilištu u Linzu. U svojim posljednjim knjigama „Hektopolis“ i „Almost“ prikazuje gradove i urbane kratke priče iz cijelog svijeta. Njegov je najnoviji rad prikazan na izložbi „Almost. Wiener Weltreisen 1873./2020.” u Muzeju grada Beča od veljače 2021., a iste je godine bio kustos izložbe „Grad promatran ženskim očima”, koja predstavlja 18 radova i portreta arhitektica i urbanistica iz Austrije, Francuske, Irske, Pakistana, Irana, Brazila, Australije i drugih zemalja.