Arhitektura je važna

arhitekti Taller de Arquitectura
projekt Fakultet likovnih umjetnosti, Oaxaca, Meksiko
napisao Carlos Jimenez

PDF Download: Klikni ovdje.
 

Arhitektura Mauricija Roche ukotvljena je u disciplini tipa, čak i kad slavi efemerno. Iako se ovi pojmovi mogu činiti proturječnima, ovo opažanje sugerira komplementarni odnos koji Rocha njeguje otkako se počeo baviti arhitekturom početkom devedesetih. Zgrade Mauricija Roche svoju prisutnost otkrivaju tipološkom strogošću i tektonskom jasnoćom, istodobno također svjesne da je arhitektura duboko vrelo privremenih iskustava. Njegovo zanimanje za tipologiju i modularnost i njegova ljubav prema umjetničkim instalacijama i neformalnim konstrukcijama ujedinjuju se, stvarajući jednu od najperceptivnijih praksi koja se u novije vrijeme pojavila u Meksiku. Rocha je dijete umjetnika koje je raslo uz svesrdnu potporu prijatelja i suvremenika iz svijeta umjetnosti i oštrilo svoj ​​senzibilitet promatranjem raznovrsnih svjetova svoje zemlje. Njegov formativni interes za fotografiju i kinematografiju odveo ga je u istraživanje šireg medija kojim će uhvatiti životne priče koje generira arhitektura. Te priče podudaraju se s arhitekturom nenapadnog držanja i veličanstvene skromnosti, arhitekturom vođenom nesebičnom imaginacijom.

 

Mauricija Rochu sam upoznao na arhitektonskom simpoziju u Queretaru u Meksiku, gdje je svoju umjetnost i arhitekturu predstavio kao kontinuum. Osupnula me serijska strogost i telurska ljepota nekoliko radova, a posebno Fakultet likovnih umjetnosti u Oaxaci. Bilo mi je drago kad sam, dvije godine kasnije, ovu zgradu pronašao među odabranim radovima koje je Meksiko poslao na Sedmi iberoamerički bijenale arhitekture i urbanizma 2010., na kojem sam bio član žirija. Po povratku u Queretaro malo smo razgovarali o arhitekturi, a više o meksičkoj kulturi; od neusporedivih pjesama Joséa Alfreda Jimeneza do istančanih fotografija Manuela Alvareza Brava. Tom prilikom sam saznao da je Rocha sin Graciele Iturbide, slavne fotografkinje kojoj je Alvarez Bravo bio mentor. Ova je slučajnost pojasnila nešto što sam osjetio u Rochinom predavanju ranije toga dana. Shvatio sam zašto je tako detaljno objasnio svoje rano postignuće: intervenciju u kući pretvorenoj u galeriju u kojoj je izbušio rupe promjera pola metra kroz sve unutarnje i vanjske zidove. Fokusiran na stabla s obje strane zgrade, ovaj je virtualni teleskop razotkrio i udaljio svoje ciljeve u preciznim slojevima. Sudionik bi mogao izmjeriti koliko bi vremena i prostora trebalo da se dođe do traženih slika. Arhitektura je pretvorena u fizičko i sekvencijsko gibanje fotografije koju nikada nije moguće posjedovati, kao što nikada nije moguće ni imobilizirati scenu koju prikazuje.

 

Vizualne, taktilne, auditorne i olfaktorne impresije konstruiraju univerzum u Rochinim radovima. Poput putujućeg fotografa, on pronalazi slike u svakodnevnim okolnostima mjesta u kojima radi. Ove se slike ne prenose doslovno iz jednog medija u drugi. Umjesto toga, transponiraju se u suptilne i senzorne fenomene koji ističu sirov doživljaj arhitekture. Centar za slijepe i slabovidne (2000. – 2001.) kojeg je naručio Cuauhtémoc Cardenas, karizmatični bivši gradonačelnik Mexico Cityja, zgrada je koja pokazuje svu Rochinu osjetilnu punoću. Iskopani teren sastoji se od skupine zgrada koje služe osobama koje su djelomično ili potpuno slijepe. To je skladan kampus izgrađen od lokalnog vapnenca, tepetate-a i golog betona; skromnih materijala čije teksture reagiraju na dodir jednako kao što njihovi zidovi rezoniraju stazama svjetla i sjene. Koreografija osjeta odjekuje kada se svjetlost u točno određeno doba dana pretvori u toplinu, kada mirisi iz bujnog miomirisnog vrta prožimaju i upravljaju dnevnu šetnju ili kada zvuk vode obilježi prijelaz između dvaju patija. Ono što se na prvi pogled čini strogom skupinom grubo dovršenih zgrada, pretvara se u mjesto usklađeno sa svim osjetilima, arhitekturu čije se materijalne impresije opiru deprivaciji života u djelomičnom ili potpunom mraku.

 

Još jedna građevina koja utjelovljuje Rochinu nenametljivu ruku je tržnica u San Pablo Oztotepecu u Milpa Alti (2002. – 2003.), području Mexico Cityja u kojem je Rocha za lokalnu zajednicu također sagradio i niz manjih industrijskih objekata. Tržnica je zamijenila neformalne građevine koje su zauzimale nedefinirani prostor uokviren obodom triju pročelja koje je trebalo zadržati. Rochino ekonomično rješenje daje jednostavan plan unutar te voluminozne praznine – modularni sustav štandova različitih visina i namjena. Jasnoća oblikovanja i organizacijska logika fleksibilnih modula tvore uvjerljivu infrastrukturu koja funkcionira na obje razine, ljudskoj i urbanističkoj. Učinak je duboko kontekstualan, jer se tržnica uklapa u tkivo okolnih neformalnih kuća, afirmirajući pritom svoju jedinstvenu interiornost. Ta interiornost je čudesan kontinuirani prostor ispunjen prirodnim svjetlom i oživljen kromatskim ritmovima izloženih proizvoda.

 

Fakultet likovnih umjetnosti na Sveučilištu Benito Juarez u Oaxaci (2007. – 2008.), zemljana zgrada-škola-instalacija-vrt, s pravom je hvaljena. Renomirani umjetnik iz Oaxace, Francisco Toledo, odigrao je značajnu ulogu u promicanju ovog djela i uvjeravanju Sveučilišta da ga tretira kao uzoran projekt u inače nimalo posebnom kampusu. Rocha je predložio diskretno, a ipak briljantno rješenje koje daje novi smisao ovom dijelu kampusa. Okružio je fakultet nasipima oblikovanim od zemlje iskopane na gradilištu, kao i drugim okolnim terenima. Osmišljavanje fakulteta kao krajolika, umjesto kao zgrade, doprinosi atipičnosti i intrigantnosti građevine koja nije samo običan dodatak stilističkoj zbirci kampusa. Posjetitelji ulaze u carstvo nalik krateru u kojem su modularni paviljoni razasuti terasama i vrtovima, igra svjetla i sjene zauzima središnje mjesto, a usmjerene zračne struje prebiru po zidovima od nabijene zemlje, golog betona i lokalnog kamena. Riječ je o izgrađenom okruženju u kojem čulna udobnost i prodorna ljepota nadmašuju sve moralističke kategorije ekološke održivosti, u kojem intimna i zajednička potreba stvaranja umjetnosti postaje zaštićena, a ipak otvoreno ritualna.

 

U relativno kratkom vremenu, Mauricio Rocha i njegov Taller de Arquitectura proizveli su izvrstan opus koji ističe ono što kreativni ured dobro radi: najmaštovitije iskorištavanje ograničenih resursa. Rochin ured je vrlo uspješan u postizanju višeg s manje, kao što također proširuje i osjetilna iskustva koja može dati arhitektura: od letimičnih zapisa vremena do neizbrisivih tragova svjetlosti. To je spasonosni kontrapunkt drugim globalnim praksama koje ubacuju svoje padobrance od spektakla i fanfara. Rocha pokazuje koliko se toga može otkriti i postići, čak i kad su sredstva kojima raspolažete ograničena. Baš kao što i njegov rad kao umjetnika osvaja svakodnevicu kao neusporedivu kartografiju čuđenja, a njegove instalacije otkrivaju očito kao neistraženu blizinu, tako nas zgrade Mauricija Roche podsjećaju da arhitektura mora proizvoditi radove koji nastoje biti drugačiji, jer arhitektura nikad ne zaboravlja što je u svemu tome najvažnije.