Suvremena arhitektura u ruralnom rasteru


arhitekti Studio 3lhd
projekt Apartmani Amarin, Rovinj, Hrvatska
napisala Davorka Perić

 

Apartmansko naselje Amarin smješteno je u priobalnom zelenom pojasu sjeverno od Rovinja, na lokaciji s koje se pruža savršen pogled na more, Rovinj i obrise zvonika sv. Eufemije. Uz postojećih čak tristotinjak apartmana, u naselje je dodano još 190 novih, spojenih vijugavim ulicama koje se spuštaju prema restoranu i bazenima, plaži i moru.

 

Karakterizira ga suvremeni arhitektonski izraz, jednostavnost geometrijskih oblika, uklopljenost u prirodu te uređenje interijera koje odiše kućnom atmosferom. Biljni svijet i oblici volumena apartmana sjedinjeni su u skladnu kompoziciju u kojoj objekti i priroda uspješno oponašaju dinamiku i raspored istarskog sela. Struk­tura ulica i objekata naselja Amarin slična je istarskom selu s tekućim, slobodnim vanjskim prostorima i dvorištima koja su služila društvenom kontaktu te koja su funkcionalno i vizu­alno povezivala arhitektonske elemente, visinom i tipom slične kuće, odnosno apartmane.

 

Sistem komunikacije u istarskom selu nastavlja se i razvija lijevo i desno od ceste mrežom uli­čica, da bi poput kapilara nastavile svoj put prema poljima i hrasticima, kako u knjizi Moderna i postmoderna arhitek­tura u Istri navodi Antonio Rubbi.