DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST - program

08/06/2021

DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST - program
 
Virtualno ruho DANA ARHITEKATA 5.0 kroz 2021. godinu
 
Dani arhitekata 5.0 – 2021. održat će se u novom virtualnom formatu u 7 termina, kroz cijelu 2021. godinu. Najavljujemo Dane arhitekata 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI - BUDUĆNOST, drugu sesiju, koja će se održati 9. lipnja od 13:00 h video-prijenosom iz ORIS Kuće arhitekture. 
 
DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST
 
U prvom dijelu Dana arhitekata 5.1 – Javni arhitektonski natječaji, koji je održan 12. svibnja, a kojeg možete pregledati OVDJE, upoznali smo se s domaćim i inozemnim praksama provedbe arhitektonskih natječaja. Predstavljena je 150-godišnja tradicija provedbe natječaja na našim prostorima, upravo taj značajan vremenski raspon svjedoči da je praksa arhitektonskih natječaja duboko usidrena u društvenoj svijesti naše sredine. Bogati niz povijesno značajnih natječajnih realizacija ukazuje na to da su arhitektonski natječaji najbolji način kreiranja identiteta prostora te afirmacije arhitektonske struke.
 
Predstavljeni su i slovenski i austrijski primjeri, u kojima smo dobili komparativne modele, koji za našu sredinu mogu poslužiti kao usmjerivači budućih politika provedbe natječaja. 
 
Drugom sesijom DANA ARHITEKATA 5.1 – JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST želimo produbiti problematiku arhitektonskih natječaja u našem društvu, s ciljem poboljšanja okvira provedbe arhitektonskih natječaja. Ukazujemo na pad arhitektonskih natječaja, na to da ga male urbane sredine ne provode, na to da privatnici tek sporadično koriste instituciju natječaja, na to da se privatni natječaji vežu tek uz određenu zakonsku proceduru (propisanost GUP-om), a i konačno što se tek oko 30% natječaja realizira.
Sve to ukazuje na to da je potrebno u budućnosti aktivnije uključiti sve aktere koji su involvirani u proces izgradnje javnog i privatnog prostora – od javnih institucija do privatnih provoditelja i investitora – kako bi se ukazalo na to da provedba arhitektonskog natječaja nije trošak, već investicija u budući izgrađeni prostor, a koje će se višestruko, ne samo financijski, osjetiti u lokalnoj zajednici. 
 
 
DANI ARHITEKATA 5.1 bit će emitirani video-linkom uživo ORIS Kuće arhitekture. Našem domaćinu Dana arhitekata 5.0  zahvaljujemo na gostoprimstvu.
 
DANE ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI - BUDUĆNOST možete pratiti na ovoj POVEZNICI.
 
 
 
U Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata sudjelovanje na Danima arhitekata 5.1 vrednuje se s tri (3) sata.
 
Sudjelovanje na Danima arhitekata 5.0 je besplatno!
 
Dane arhitekata 5.0 moći ćete pratiti na komunikacijskoj platformi Zoom, uz zasebnu najavu i link za prijavu prije svakog termina. Poveznica za DANE ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST je OVDJE.
 
Za sve dodatne informacije stojimo vam raspolaganju na sljedeće kontakte:
dani@arhitekti-hka.hr i 01/5508-410.