DANI ARHITEKATA 5.2 / PROSTOR I GRADNJA - VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI OKVIR

28/09/2021

DANI ARHITEKATA 5.2 / PROSTOR I GRADNJA - VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI OKVIR

Termin održavanja: 28. i 29. 9. 2021. god.

Najavljujemo Dane arhitekata 5.2 / PROSTOR I GRADNJA - VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI OKVIR, kojI će se održati u dva termina, 28. i 29. rujna video-prijenosom iz ORIS Kuće arhitekture, putem poveznice koju ćemo uskoro objaviti. 

U organizaciji Odbora za zakonodavstvo Hrvatske komore arhitekata održat će se DANI ARHITEKATA 5.2 // PROSTOR I GRADNJA – VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI OKVIR u utorak i srijedu, 28. i 29. rujna 2021. u virtualnom formatuiz ORIS Kuće arhitekture putem ZOOM platforme.

Na inicijativu resornih odbora – Odbora za zakonodavstvo i Odbora za urbanizam, Hrvatska komora arhitekata u proteklom je razdoblju provela analizu postojećeg zakonodavstva koja podrazumijeva utvrđivanje nedostataka i ograničenja postojećeg sustava, te pripremila prijedlog teza za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje. Započet dugoročan i sveobuhvatan proces izrade novog zakonodavnog okvira baziran je na zaključcima predloženim na Danima arhitekata 4.0.

Tijekom srpnja i kolovoza provedena je i šira stručna rasprava Teza za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje. Hrvatska komora arhitekata se ovom prilikom zahvaljuje brojnim kolegama koji su izdvojili dio svog vremena i popunili obrazac te dostavili svoje komentare.

Cilj ovog dvodnevnog stručnog skupa je nastavak stručne diskusije i uključivanja šire stručne javnosti o uočenim problemima sustava prostornog uređenja i gradnje te rasprava o danim prijedlozima za izmjenu zakonodavnog okvira.

Kao nastavak mrežnog seminara, kojeg je krajem svibnja organizirao Odbor za urbanizam, gdje su prezentirani različiti sustavi prostornog planiranja u europskim zemljama i u svjetlu najavljenih izmjena zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje (najavljenih za treće tromjesečje ove godine) i ova stručna rasprava bit će prilika za edukaciju i razmjenu iskustava prilikom promišljanja budućih koraka u osmišljavanju reforme sustava prostornog uređenja u Hrvatskoj.

Dani arhitekata 5.2 će se održati tijekom dva dana, u utorak i srijedu, 28. i 29. rujna, u formatu kratkih izlaganja i panel diskusija na hrvatskom jeziku. Pozivamo vas i na aktivno sudjelovanje koje će biti omogućeno tijekom cjelokupnog trajanja programa, te ćete svoja pitanja i komentare moći dostaviti putem CHAT ikone.

 

Program

 

PRVI DAN (utorak, 28.9.2021.) - POVEZNICA
 
13:00 ǀ Luka Krstulović, voditelj, uvodni pozdrav
 
13:05 ǀ Glavni sponzori
 
13:20 ǀ Nataša Hrsan: UVOD U PROGRAM DANA ARHITEKATA 5.2.
Teze za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje
 
BLOK 1 – HR/EU PRAKSA: KAKO BRŽE DO DOZVOLE?
 
13:30 ǀ Domagoj Ivanović - uvod: Praksa u ishođenju dozvola u Hrvatskoj
 
EU prakse: 
13:45 ǀ Filip Koružnjak, Düsseldorf - Njemačka
13:50 ǀ Senka Vranicki, London - Engleska
13:55 ǀ Dora Jerbić Oliveira, Lisabon - Portugal
14:00 ǀ Marina Ninić, Stockholm – Švedska 
 
14:05 ǀ ZOOM PANEL 1 – Praksa u ishođenju dozvola u EU  / voditelj panela Domagoj Ivanović / sudionici: Filip Koružnjak (arhitekt, Consus Projektmanagement GmbH & Co. KG), Dora Jerbić Oliveira (arhitektica, Promontório Arquitectos), Senka Vranicki (arhitektica, Studio Vranicki)
 
14:30 ǀ Glavni sponzori
 
BLOK 2 – HR/EU PRAKSA: KAKO PLANIRAMO PROSTOR? 
 
14:40 ǀ Jasminka Pilar - uvod
 
14:45 ǀ Nikša Božić - Europski sustavi prostornog planiranja - zaključak
 
15:00 ǀ PANEL 1 – Sustav prostornog uređenja  - izazovi i prakse / voditeljica panela Jasminka Pilar / sudionici: Adam Butigan (Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije), Tihomir Jukić (Arhitektonski fakultet), Nikša Božić (Predsjednik Odbora za urbanizam HKA), Damir Hrvatin (Grad Poreč, Pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša) 
 
16:00 ǀ Luka Krstulović, najava programa drugog dana
 
 
 
DRUGI DAN (srijeda, 29.9.2021.) - POVEZNICA
 
13:00 ǀ Luka Krstulović, voditelj, uvodni pozdrav
 
13:05 ǀ Glavni sponzori
 
BLOK 3 – (Ne)BRIGA ZA PROSTOR
 
13:20 ǀ Kristina Perkov - uvod
 
Case study - Primjeri loše prakse: 
13:25 ǀ Dragan Žuvela (Split) - Case study Split
13:35 ǀ Ivan Cingel (Osijek) - Case study Osijek 
13:45 ǀ Luka Lipšinić (Karlovac) - Case study Karlovac
 
13:55 ǀ PANEL 2 – Suradnja lokalnih strukovnih organizacija u planiranju prostora / voditeljica panela Kristina Perkov / sudionici: Luka Korlaet (zamjenik zagrebačkog gradonačelnika), Daša Gazde (Društvo arhitekata Splita), Božo Benić (Društvo arhitekata Dubrovnika), Blanka Levačić (Udruženje arhitekata Međimurja), Petra Radić (načelnica Općine Podgora, Društvo arhitekata Splita)
 
14:50 ǀ Glavni sponzori
 
BLOK 4 – IZMJENE ZAKONA: MONOLOG ILI DIJALOG?
 
15:00 ǀ Nataša Hrsan - uvod
 
15:05 ǀ Jasminka Pilar / Ivan Križić -  Teze za izmjenu ZPU i ZOG
15:25 ǀ Boris Jukić - Uloga arhitekta u upravnom postupku 
15:35 ǀ Ana Putar / Luka Krstulović - Reafirmacija planerskih alata 
15:45 ǀ Jasminka Pilar / Ivan Križić - Zaključci i daljnji koraci
 
16:00 ǀ Nataša Hrsan, završni pozdrav
 
*program je podložan promjenama
 
 

U Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata sudjelovanje na Danima arhitekata 5.2 vrednuje se sa šest (6) sata.
A1.1 Prostorno uređenje / A1.2 Gradnja / A1.7 Zaštita i očuvanje kulturnih dobara, prirode i okoliša / A1.8 Ostali zakoni i propisi / A3.1 Javna nabava / B1.1 Strategije prostornog razvoja / B1.2 Prostorni planovi / B2.5 Uloga lokalnih zajednica u razvoju životne okoline 
Područje A – 3 h / Područje B - 3 h 

Sudjelovanje na Danima arhitekata 5.0 je BESPLATNO!

Dane arhitekata 5.0 moći ćete pratiti na komunikacijskoj platformi Zoom, uz zasebnu najavu i link za prijavu prije svakog termina.

 

DANE ARHITEKATA 5.2 / PROSTOR I GRADNJA - VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI OKVIR - DAN 1 (28. 9.2021.) možete pratiti na ovoj POVEZNICI.

DANE ARHITEKATA 5.2 / PROSTOR I GRADNJA - VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI OKVIR - DAN 2 (29.9.2021.) možete pratiti na ovoj POVEZNICI.

 

Za sve dodatne informacije stojimo vam raspolaganju na sljedeće kontakte:

dani@arhitekti-hka.hr i 01/5508-410.

 

PRIJAVA