Izložba Otok Vis i anatomija otoka

 

05/02/2018

U srijedu, 7. veljače 2018. godine u 18 h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Vis i Anatomija otoka – prostor u službi zajednice. Izložba će predstaviti petogodišnji program Anatomija otoka 2012. – 2016. koji je realiziran na otoku Visu.

Na pet međunarodnih simpozija i radionica sudjelovalo je oko 100 predavača i oko 130 studenata s 24 projekta. Za realizirani program Anatomija otoka dobila je nagradu ARTUR 2016. Na otvorenju će Iva Niemčić i Boško Budisavljević održati kratko uvodno izlaganje, a nakon toga će se prikazati 6 studentskih videoradova na temu Budućnot Visa u trajanju od 30 min.

Autor izložbe: Boško Budisavljević
Dizajn panoa: Kristina Jeren i Boris Kuk.

Izložba ostaje otvorena do subote 17. veljače 2018.

~~~

Više o Anatomiji otoka (iz intervjua za Vizkulturu, siječanj 2018.):

Uz teorijski dio obuhvaćen simpozijima, svake godine ste kroz međunarodne studentske radionice organizirali i praktični dio te tako lokalnoj zajednici u dotu ostavili pregršt projektnih ideja, kontakata i uspomena. Koje teme su bile pokrivene simpozijima i radionicama, u kakav međuodnos ste postavili teoriju i praksu, lokalnu politiku i strane goste, i kako su se isti snašli u takvom društveno-intelektualnom i otočkom kontekstu?

Zamišljeni program Anatomija otoka 2012. – 2016. trebao je, po mom mišljenju, početi u nekoj viškoj lokalnoj udruzi. Zainteresirao sam predsjednicu udruge Lavurat za poja iz Podšpilja za taj program i organizacija je ubrzo počela. Svake godine jedan međunarodni simpozij i odmah u nastavku međunarodna studentska radionica. Na simpoziju se raspravljala zadana tema koja nije vezana samo za otok Vis, nego otočnu problematiku općenito, a na radionicama su se izrađivali konkretni arhitektonsko – urbanistički prijedlozi za viške lokacije i problematiku. Kroz pet godina pokrili smo na radionicama ključne viške teme:  grčka Issa (2012.), mirine, zapuštene i ruševne stambene objekte, proizvodne pogone i vojne instalacije (2013.), 12 viških sela (2014.), alternativni turizam (2015.) i budućnost programa Anatomije otoka te sedam kratkih studentskih videoradovo o budućnosti Visa (2016.).

Kao što ste rekli, otoku u dotu smo ostavili 24 projekta i jednu realizaciju. To je bilo dovoljno da se zaustavimo i počnemo planirati što i kako dalje. Najlogičnije se činilo prelazak na razradu i realizaciju pojedinih projekata. Iako smo to obećavali već od prve radionice 2012. nismo nailazili na zainteresiranost lokalne zajednice. Iako je gotovo sve prijedloge bilo vrlo lako realizirati uz minimalna financijska sredstva, interesa jednostavno nije bilo.

Gdje je kvaka 22? Nemam pravog odgovora, već samo pretpostavke. Predloženi radovi su apsolutni novum za otočno stanovništvo, i ne samo otočno. Kroz službenu državnu propagandu turističkog razvoja i nikad definirane razvojne otočne politike, ovi mali jednostavni projekti još nisu doprli do svijesti običnog građanina ni lokalne vlasti. Kad ministar turizma servira apartman kao najisplativiji dio turističke ponude (kulturna je uvijek samo popratna pojava), a wellness, fitness, biciklističke staze i bazene (uz more!) kao maksimum ponude, onda bilo što nepoznato i neprovjereno ne prolazi. Mislim da je potrebno vrijeme, pa kad se izdovoljimo apartmana, počet ćemo se okretati neobičnijim prijedlozima, koji bi trebali svaki lokalitet učiniti posebnim.

POKROVITELJI

       


VIŠKE PROIZVODE OSIGURALI
 

       

Vina Lipanović, Vis / Konoba Težok, Vis / Konoba Gušti poja, Podšpilje