Međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna

01/07/2021

Međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna

Udruženje Ekokultplus iz Beograda i Arhitektonski fakulteti Univerziteta u Beogradu i Podgorici raspisuju međunarodni arhitektonski natječaj za idejno arhitektonsko rješenje na temu Mikro Eko Kuća. Natječaj je namijenjen mladim arhitektima, dizajnerima, krajobraznim arhitektima i umjetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. rujna, a nagradni fond iznosi 3.000 EUR.

Prema riječima predsjednika međunarodnog žirija Natječaja, arhitekta Vladimira Lovrića, „Natječaj ima za cilj promociju mladih stvaratelja i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmira koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektiranju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korištenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promjena“.

Natječaj otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, također i pruža  odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz osiguranje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za boravak.

Suvremeni trenutak ograničen COVID pandemijom povećao je interes za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utječe i unaprijedi pristup zelenim tehnologijama i pospješi ukupna industrija montažnih kuća u regiji, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj pokretanja natječaja je i da se kroz redefiniranje osnovnih ljudskih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definira i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekt kao esencijalni dio ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korištenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Dodjela nagrada bit će upriličena na svečanom otvaranju Četvrtog međunarodnog Kongresa Održiva arhitektura - energetska efikasnost, u petak, 8. listopada 2021. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Natječaj je realiziran uz podršku kompanije Alumil.

Više informacija o konkursu: www.ekokucamagazin.com/konkurs