Nova ravnoteža - fotografski dijalog u Providurovoj palači

14/12/2022

U utorak, 20. prosinca 2022. u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) pridružite nam se na predstavljanju nagrađivanog projekta Dvije Palače u Zadru, arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića. Prigodno blagdansko druženje uz piće i finger food upotpunit će jazz kvartet Jazzerters.

Isti dan, od 18 sati, na YouTube kanalu Oris Kuće arhitekture moći ćete pogledati i razgovor arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića s moderatorima Idom Križaj Leko i Krešimirom Damjanovićem koji je sniman u Providurovoj palači u Zadru.

 
 
   

Izložbeni postav je vizualni dijalog segmenata fotografija dvojca Bosnić+Dorotić, nastalih tijekom snimanja obnovljene Providurove palače, s gotovo slučajnim izborom dokumentarnih snapshot fotografija arhitekta Igora Pedišića, snimanih svakodnevno, tijekom dugogodišnjeg izvođenja svih faza projekta.

Autori uspostavljaju fotografski suodnos formatom, motivima i tehnikom: hipertrofirane stilizirane fotografije razgovaraju s malim foto zapisima s gradilišta, visoka rezolucija profesionalne fotografske opreme stavljena je nasuprot običnog mobitela, uglancani perfekcionistički kadrovi zauzdani su prašnjavim i mračnim scenama s gradilištima.

Statične, minimalističke i geometrijske sekvence detalja i kadrova iz Providurove palače autora Bosnić+Dorotić pretjerano su uvećane kako bi preuzele i osvojile prostor galerije izmještajući posjetitelja u sasvim novi ambijent. Kolažiranjem izrezaka zidovi galerije oblažu se foto tapetama, kadrirajući novoprojektirane prostore palače u asocijativne trenutke koje posjetitelj prepoznaje. Kao svojevrsni kontrapunkt nadopunjuju ih male kvadratične forme Pedišićevih fotografija, koje dokumentiraju proces izvođenja, rušenja i građenja. Pedišićeva nepregledna doku foto-arhiva pohranjena u memoriji mobilnog telefona nastaje usput, u prolazu kroz nered gradilišta i radnika, iskreno i nerežirano bilježeći dinamiku i nepredvidivost tijeka gradnje.

Finalno, uređeno i visoko estetizirano svojevrsni je pozadinski paspartu scenama dnevnički uhvaćenog, usputno zabilježenog, duhovitog i ironičnog, stvarajući pomalo začudan mozaik koji reflektira i konfrontira prije i poslije, tijek i konačnost, grubost i rafiniranost te kompleksnost izgradnje kao i ljepotu završenog projekta.

O projektu:

Providurova palača u Zadru zajedno s Kneževom palačom čini integralni arhitektonski sklop i novu gradsku instituciju nazvanu Dvije palače. Ovaj novi kompleks umjetnosti i kulture, suvremena intervencija u obnovljenim baštinskim palačama s ambicijom kulturnog dnevnog boravka grada Zadra i nacionalno relevantnog središta kulture i umjetnosti, jedna je od najnagrađivanijih domaćih arhitektonskih realizacija unazad desetak godina.

Za rekonstrukciju Providurove palače autori projekta, arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, nagrađeni su godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, godišnjom nagradom „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture i medija, za najbolje umjetničko ostvarenje u polju arhitekture, jednim od tri posebna priznanja u kategoriji Arhitektura na Salonu arhitekture u Novom Sadu 2022. te nominacijom za Piranesi Award 2022. Providurovoj palača dodijeljena je i nagrada za Kulturnu atrakciju godine  na Danima hrvatskog turizma 2022.

Projektu Dvije palače je na ovogodišnjim 22. Danima Orisa dodijeljena i Oris nagrada za izuzetan arhitektonski projekt.

SPONZORI

 

     
     
     

POKROVITELJI