Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu Cemex 2024.

24/04/2024

Otvoren je natječaj za dodjelu Graditeljske nagrade Cemex, priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća. Projekti se mogu prijaviti do 24. svibnja, a u lipnju će se priznanja dodijeliti nacionalnim pobjednicima koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade Cemex krajem godine u Meksiku.

U natječaju mogu sudjelovati projekti završeni u razdoblju između 1. siječnja 2022. i 31. prosinca 2023., a pri čijoj je realizaciji korišteno najmanje 50 posto Cemexovih proizvoda: cementa ili betona. Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost, doprinos društvu te inovacije.

Nagrade se ove godine dodjeljuju u kategorijama:

·         obiteljske kuće

·         višestambene zgrade

·          javne i poslovne građevine

·          infrastrukturne građevine  

·         zajednički prostori

Osim toga, uspostavljena je i nova kategorija, Kreativnost u betonu, u kojoj će se nagrađivati djela bilo koje namjene, od urbanih, pejzažnih, građevinskih, do produktnih ili umjetničkih, koja su uglavnom izrađena od betona i koja svojoj uporabi pristupaju s inovativne, održive i/ili kreativne pozicije. U natjecanju za nagradu u ovoj kategoriji mogu sudjelovati svi, od studenata do profesionalaca.

Također, na međunarodnoj razini nacionalni finalisti natjecat će se i za nagradu Održiva budućnost. Međunarodni odbor Cemex Building Award razmotrit će sve nacionalne pobjednike i dodijeliti posebno priznanje projektima koji pokazuju visoku razinu usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Pri evaluaciji projekata, osim usklađenosti s ciljevima održivog razvoja, razmatrat će se i doprinos projekta društvu, njegova otpornost na klimatske uvjete te potencijal replikacije.

Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterija ocjenjivati prijavljene projekte. Hrvatski Odbor nagrade čine Mirela Bošnjak, d.i.a. iz arhitektonskog ureda x3m, Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita te prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., redoviti profesor na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu.

Svake godine Cemex Building Award odaje priznanje najboljim građevinama, a time i svim ljudima koji ih čine mogućim. Danas je to inicijativa koja promiče razvoj, kreativnost i inovativnost u graditeljstvu, potičući razmjenu ideja i rješenja između različitih građevinskih kultura svijeta. Nagrada promiče radove koji s većom ambicijom ostvaruju bolje prostore i bolja rješenja za korisnike i zajednice, promičući brigu o okolišu i društvenu vrijednost.

Više informacija o natječaju za Graditeljsku nagradu Cemex možete pogledati na sljedećoj poveznici www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex