Večeri u Orisu: SVEBOR ANDRIJEVIĆ Prošireni program

 

07/05/2024

Pridružite nam se u ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) na predavanju Večeri u Orisu: Svebor Andrijević - Prošireni program.
 
Moderator: Maroje Mrduljaš
Gost: Luka Korlaet
 
O predavanju:
 
Predavanjem će se potaknuti pitanje koliko arhitekti/ce danas mogu utjecati na programske zadatosti u vrlo skučenim okvirima svoga djelovanja između investitora, složene legislative i financijskih ograničenja i ponuditi u svojim projektima nešto više od pukog rješavanja pretpostavljenih problema. Je li jedna od najvažnijih zadaća arhitekata/ica danas preuzeti ulogu angažiranog i odgovornog aktera na arhitektonsko-urbanističkoj, tržišnoj i društvenoj sceni spremnog da inzistira na mijenjanju postojećih i definiranju novih programa. Nadalje, propituje se važnost i uloga programa u arhitektonskom kontekstu i koliko njegovo proširivanje, promjena ili kombiniranje više programa utječe na ostale elemente u projektantskom procesu i koliko su brojni dionici tih procesa spremni radi toga korigirati svoje stavove i očekivanja.
 
Prezentirat će se tri realizirana projekta različitih namjena; stambena zgrada u Veslačkoj ulici u Zagrebu, poslovna zgrada Centar 2000 u Radničkoj cesti u Zagrebu i javno-infrastrukturna građevina Vodosprema Zabok. Određenim programskim iskoracima, na ovim projektima, uspjela se stvoriti nova, dodana vrijednost te se doprinijelo kvaliteti prostora i načinu na koji se on koristi.
 
Stambeno-poslovna zgrada Veslačka, Veslačka ulica 15,17, Zagreb
Autori: Svebor Andrijević i Luka Korlaet
Investitor: Alfastan grupa d.o.o.
 
Poslovna zgrada D3, Centar 2000, Radnička cesta 39, Zagreb
Autori: Svebor Andrijević i Senka Dombi
Investitor: Oktavijan d.o.o.
 
Vodosprema Zabok, Ulica Josipa Juraja Strossmayera 7, Zabok
Autori: Svebor Andrijević i Jasna Zmaić
Investitor: Zagorski vodovod d.o.o.
 
O autoru:
 
Svebor Andrijević rođen je 1969. godine u Zagrebu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i doktorirao 2015. Na istom fakultetu od 2002. sudjeluje u nastavi na Katedri za arhitektonsko projektiranje i Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu. Od 2006. vodi vlastiti arhitektonski ured. Dobitnik Medalje za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za Stambeni sklop Jordanovac 2018., te BIG SEE Architecture Award 2019. za isti projekt. Nominiran za nagradu „Drago Galić“ Udruženja hrvatskih arhitekata 2018. Nominiran za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award za stambeno-poslovnu zgradu u Cesarčevoj ulici u Zagrebu 2015. i za Stambeni sklop Jordanovac 2019. Od 2022. član je Nacionalnog odbora EUROPAN-a Hrvatska.
 
Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vina!
 
Ulaz na predavanje je slobodan.